شکستن ایمپلنت دندان

شکستن ایمپلنت دندان ناشی ازچیست؟عوامل شکست ایمپلنت وعلائم آن

 

ایمپلنت جایگزینی عالی و بی‌ نظیر برای دندان ‌های از دست رفته است و می ‌تواند عمر مفید بسیار زیادی نیز داشته باشد. اما ایمپلنت ‌ها نیز مانند دندان طبیعی، نیاز به مراقبت دارند و در صورتی که از آن‌ ها مراقبت نشود، دچار مشکلاتی خواهند شد. شایع‌ ترین مشکلی که در این رابطه وجود دارد، شکستن ایمپلنت دندان است. در ادامه بیشتر درباره این موضوع بحث می کنیم.

__________________________________________________________

بیشتر بخوانید: ایمپلنت فوری چیست ؟

__________________________________________________________

ایمپلنت دندان شکسته چیست؟

دندان‌ها عضوی مهم از بدن هستند که مانند دیگر اجزا ممکن است دچار آسیب شوند. هنگامی که در اثر پوسیدگی، ضربه یا عوامل دیگر، دندان‌ ها آسیب می بینند باید بلافاصله اقدام به درمان آن‌ها کرد. اگر حجم آسیب وارده به دندان بسیار زیاد باشد، به نحوی که امکان ترمیم آن وجود نداشته باشد، باید اقدام به ایمپلنت دندان شکسته کرد.

نشانه های شکستن ایمپلنت دندان

هنگامی که شکستن ایمپلنت دندان اتفاق بیفتد فرد ممکن است علائم خاصی را تجربه کند. از جمله علائم شکست ایمپلنت دندان می‌توان به مواردی مانند درد و ناراحتی شدید حتی به صورت ضربان دار، فرورفتگی لثه در اطراف ایمپلنت، شل شدن و لق شدگی ایمپلنت، مشکل در جویدن و تغذیه بعد از ایمپلنت، واکنش‌ های آلرژیک شدید و ناگهانی و لثه های متورم اشاره کرد.

نشانه های شکستن ایمپلنت دندان

انواع شکست ایمپلنت دندان

ایمپلنت دارای سه قسمت اصلی تحت عنوان فیکسچر (پایه)، اباتمنت و روکش یا تاچ است. شکستگی ایمپلنت دندان می‌تواند در هر کدام از قسمت های نامبرده شده رخ دهد. فیکسچر که نقش ریشه را دارد کاملا درون استخوان فک قرار می گیرد در صورت ضربه یا وارد شدن فشار بیش از حد، دچار شکستگی می شود که درد بسیار زیادی را نیز ایجاد می کند.
در فشارهای زیاد، اباتمنت و تاچ دندان نیز ممکن است دچار شکستگی یا تحلیل شوند که البته در چنین مواردی کار دندانپزشک جهت ترمیم دندان، راحت‌تر است. به طور کلی می‌توان انواع شکست ایمپلنت دندان را به دو دسته اصلی شکست زودرس ایمپلنت و شکست دیررس ایمپلنت تقسیم کرد.

شکست زودرس: شکست زودرس معمولا تا ۳ ماه پس از کاشت ایمپلنت اتفاق می‌افتد و اصلی‌ترین دلایل آن عدم مراقبت صحیح از ایمپلنت یا پس زدن آن توسط بدن است.
 شکست دیررس: این حالت ممکن است سال‌ها پس از کاشت، به دلیل عدم مراقبت صحیح، نقص آرایشی و پری ایمپلنتیت ایجاد شود.

علل شکست ایمپلنت دندان

علت شکستن دندان ایمپلنت می‌تواند فشار بیش از حد ناشی از جویدن مواد غذایی سفت باشد. به عنوان مثال خوردن یخ و شکستن آن توسط دندان می‌تواند باعث آسیب و حتی شکستگی ایمپلنت شود. از دیگر دلایل شکست ایمپلنت دندان می‌توان به مواردی مانند گردش خون ضعیف در قسمت ایمپلنت، فک ضعیف، تراکم استخوانی پایین، پس زدن ایمپلنت توسط بدن، عفونت ناشی از باکتری‌ها (این موضوع می‌تواند مانع از جوش خوردن درست و اصولی ایمپلنت با استخوان شود) و استفاده از ایمپلنت کوتاه یا باریک اشاره کرد.

علل شکست ایمپلنت دندان

احتمال شکست ایمپلنت دندان

بعضی از عادات و رفتارهای پرخطر یا نامناسب می‌تواند احتمال شکستن ایمپلنت دندان را افزایش دهند. عاداتی مانند کشیدن سیگار یا مصرف الکل از جمله چنین مواردی هستند. همچنین باید توجه داشته باشید که در صورت وجود بیماری‌هایی مانند دیابت کنترل نشده، پرتو درمانی به علت سرطان و بیماری پریودنتال احتمال شکست ایمپلنت دندان افزایش پیدا می‌کند.

روش های برداشتن ایمپلنت شکسته یا پس زده شده

روش ‌های برداشتن ایمپلنتی که بدن آن را پس زده یا دچار شکستگی شده است، به عوامل مختلفی مانند ضخامت ایمپلنت، مدت زمان کاشت، کیفیت استخوان فک، لق شدگی و میزان جوش خوردگی ایمپلنت بستگی دارد. در نهایت متخصص برای خارج کردن ایمپلنت لق شده (Non-Osseointegrated) و ایمپلنت جوش خورده (Osseointegrated) از دو روش جداگانه استفاده می‌کند.

کیت برداشتن ایمپلنت شکست خورده

تجهیزات مختلفی برای برداشتن و خارج کردن ایمپلنت شکست خورده توسط دندانپزشک استفاده می‌شود که هر کدام کارکرد خاص خود را دارند. به عنوان مثال دندانپزشک با استفاده از دستگاهی به نام trough bur برش کوچکی در حدود 0.5 – 1.0 میلی متر در بخشی از استخوان ایجاد می‌کند تا بتواند ایمپلنت آسیب دیده را خارج کند.
البته تجهیزات پیشرفته‌تری نیز وجود دارند. دستگاهی به نام پیزوالکتریک (Piezo-electric) می‌تواند با استفاده از امواج مافوق صوت باعث جدا شدن استخوان از ایمپلنت شود. در نهایت کیت‌های مختلفی در این زمینه وجود دارند که دندانپزشک متناسب با موقعیت موجود، از آن‌ ها برای خارج کردن ایمپلنت استفاده می‌کند.

کیت برداشتن ایمپلنت شکست خورده

مشکلات نادیده گرفتن شکستن ایمپلنت

به محض اینکه احساس کردید که ایمپلنت شما دچار مشکلی شده است، باید به دندانپزشک خود مراجعه نمایید. در صورت شکستن ایمپلنت دندان و نادیده گرفتن این موضوع، مشکلات متعددی می‌تواند برای شما ایجاد شود. از جمله این مشکلات می‌توان به مواردی مانند عفونت، مشکل در جویدن غذا، مشکل در صحبت کردن، تحلیل استخوان فک، مشکلات مربوط به زیبایی، آسیب دندان‌ های مجاور و درد و ناراحتی اشاره کرد.

جراحی ایمپلنت شکسته

بسته به اینکه کدام قسمت از ایمپلنت دچار مشکل شده و چه نوع آسیبی به آن وارد شده است، دندانپزشک اقداماتی جهت ترمیم آن انجام خواهد داد. روش‌ ترمیم ایمپلنت شکسته بسته به نوع و میزان شکستگی در قسمت‌های مختلف می‌تواند متفاوت باشد. اگر آسیب و شکستگی ایمپلنت به حدی بود که چاره‌ای جز خارج کردن آن از فک وجود ندارد، باید جراحی ایمپلنت شکسته انجام داد.
فرآیند این جراحی، دقیقاً برعکس عمل کاشت ایمپلنت است. بدین صورت که دندانپزشک ابتدا روکش یا تاچ ایمپلنت را برمی‌دارد. سپس اقدام به باز کردن اباتمنت کرده و در نهایت با تجهیزات مخصوصی مانند کیت برداشت ایمپلنت، فیکسچر یا پایه را از درون استخوان بیرون می‌کشد.

در صورت شکستن ایمپلنت چه کاری باید انجام داد؟

در صورتی که هر کدام از قسمت های ایمپلنت دچار شکستگی شدند، باید بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کرد. گاهی اوقات ممکن است شکستگی مخفی یا بسیار ریز باشد، به نحوی که دیدن آن برایتان امکان پذیر نباشد یا متوجه آن نشوید. در چنین مواقعی معمولاً احساس درد خفیف تا شدیدی در ناحیه دندان ایجاد خواهد شد. در این حالت نیز باید فوراً به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
دندانپزشک با انجام بررسی‌های لازم، پس از تشخیص شکستن ایمپلنت دندان اقدام به تعمیر ایمپلنت شکسته کرده و مراقبت های لازم را انجام خواهد داد.

در صورت شکستن ایمپلنت چه کاری باید انجام داد؟

چرا کاشت ایمپلنت با مشکل مواجه می شود؟

هر چند کاشت ایمپلنت بهترین روش جایگزین دندان های طبیعی در حال حاضر است اما گاهی اوقات این روش در بعضی از افراد با مشکلاتی مواجه خواهد شد. از اصلی ترین دلایلی که می‌توانند باعث عدم موفقیت در کاشت ایمپلنت شوند، می‌توان به مواردی زیر اشاره کرد:

  • واکنش آلرژی
  • پری ایمپلنتیت
  • خم شدن ایمپلنت
  • شکستگی ایمپلنت
  • آسیب به بافت و عصب
  • مشکلات مربوط به سینوس
  • وارد کردن فشار بیش از حد بر ایمپلنت
  • عدم تکامل فرایند جوش خوردن استخوان به ایمپلنت
  • پس زدن ایمپلنت توسط بدن به عنوان یک شیء خارجی

جایگزین ایمپلنت دندانی شکسته شده یا پس زده شده

شکستن ایمپلنت دندان یا پس زدن شدن آن توسط بدن اتفاقی است که هر فردی ممکن است آن را تجربه کند. هنگامی که یک ایمپلنت شکسته می‌شود، این امکان وجود دارد که بتوان آن را با یک ایمپلنت جدید جایگزین کرد. اما این امکان برای همه افراد در دسترس نیست.
بنابراین بهتر است اقدام به استفاده از روش‌های جایگزین کرد. دندانپزشک بسته به شرایط شما، روش‌های جایگزین مناسبی را پیشنهاد خواهد داد. به عنوان مثال استفاده از روش بریج دندان یا ست دندان مصنوعی سنتی گاهی اوقات می‌تواند گزینه بهتری باشد. با مشورت با دندانپزشک خود می‌توانید مناسب‌ترین گزینه را انتخاب نمایید.

پیشگیری از شکستن ایمپلنت دندان

پیشگیری از شکستن ایمپلنت دندان

جهت جلوگیری از شکست ایمپلنت دندان باید مانند دندان‌ های طبیعی خود و حتی بیشتر، از آن‌ها مواظبت کنید. به هیچ عنوان سعی نکنید که غذاها و مواد سفتی مانند یخ یا مداد را بجویید. وارد کردن فشارهای بسیار زیاد می‌تواند آسیب‌هایی جدی به ایمپلنت و حتی استخوان وارد کند. همچنین از خوردن غذاهای ترد نیز خودداری کنید.
حساس ترین زمان مراقبت از ایمپلنت ها درست وقتی است که تازه اقدام به کاشت ایمپلنت کرده‌اید. زیرا ایمپلنت هنوز به بافت استخوان جوش نخورده است و هر گونه فشار زیادی می‌تواند باعث آسیب به آن شود. درصورتی که شب ها دندان قروچه دارید، توصیه می‌کنیم حتماً از محافظ دهانی مانند نایت گارد استفاده نمایید.
شکستن ایمپلنت دندان مشکلی است که می‌تواند استرس زیادی را به افراد وارد کند. همان ‌گونه که گفته شد دلایل زیادی می‌توانند باعث چنین اتفاقی شوند. اما مهمترین موضوع در بحث کاشت ایمپلنت دندان، سپردن کار به دندانپزشکی پر تجربه است که بتواند بهترین نتیجه ممکن را رقم بزند.
کلینیک دکتر حسینیان با سال‌ها تجربه در این زمینه و استفاده از تجهیزاتی پیشرفته و دانشی به روز، این اطمینان را به شما سروران گرامی خواهد داد که کاشت ایمپلنت دندان یا تعمیر آن، به بهترین شکل ممکن برای شما انجام خواهد شد. ما اینجاییم تا لبخندی زیبا را بر روی لب‌های شما جاری کنیم.

 

error: Content is protected !!
Index