درد دندان یکی از آزار دهنده ترین مشکلاتی است که ممکن است هر فردی با آن درگیر شود. برای تسکین درد دندان راه حلی جز مراجعه به پزشک و درمان آن وجود ندارد. در چنین شرایطی پزشک با توجه به مشکل دندان و لثه فرد در صورت نیاز از بی حسی دندان استفاده می کند. آمپول سر کننده دندان کمک می کند که شما دیگر به هنگام درمان دندان، درد چندانی حس نکند. روش های مختلفی برای بی حس کردن وجود دارد که با توجه به مشکل بیمار انتخاب می شوند.
روش رایجی که برای بی حسی وجود دارد استفاده از آمپول و تزریق آن به لثه فرد بیمار است. در چنین شرایطی بی حس کننده دندان به تدریج وارد لثه می شود. عمق این کار بسته به میزان جراحت ممکن است متفاوت باشد. هر چه که میزان عفونت و مشکل دندان بیشتر باشد، تزریق بی حسی باید عمیق تر انجام شود. بدیهی است که این حالت درد بیشتری نسبت به بی حسی های سطحی دارد. البته در صورت استفاده از سرسوزن مناسب، تنها یک سوزش جزئی احساس خواهد شد.
_________________________________________________________
مطالعه بیشتر: ایمپلنت دندان جلو
_________________________________________________________
انواع بی حسی دندانپزشکی
فهرست مطلب
دندانپزشکان از انواع بی حسی برای سر کردن دندان استفاده میکنند. از رایج ترین روش های بی حسی می توان به تزریق داخل استخوان، تزریق بلاک، تزریق pdl، تزریق درون پالپ و تزریق اینفیلتره اشاره کرد. در تزریق داخل دندان، ماده بی حس کننده به طور مستقیم به استخوان تزریق می شود. این روش اغلب برای کودکان مورد استفاده قرار می گیرد.
در تزریق بلاک که نوعی تزریق برای بی حس کردن فک پایین است، عصب سر می شود. تزریق pdl هنگامی استفاده می شود که دندان به بی حس شدن مقاومت نشان می دهد. تزریق اینفیلتره نیز نوعی تزریق است که برای بی حسی های طولانی مدت کاربرد دارد.
عوارض بی حسی دندان
بی حسی یکی از اقدامات ضروری در دندانپزشکی است. ممکن است عده زیادی این سوال را داشته باشند که عوارض آمپول بی حسی دندان چیست. دندانپزشک پیش از هر اقدامی باید از بیمار درمورد حساسیت ها و سابقه بیماری سوال کند. به عنوان مثال بی حسی دندان برای بیماران قلبی باید با احتیاط و با اجازه پزشک انجام شود.
عوارض بی حسی دندانپزشکی اغلب اندک است اما از رایج ترین آن ها می توان به عفونت لثه، لکنت، کهیر، سوزش لثه، حالت تهوع، اختلال در تنفس، فراموشی، افت فشار، سردرد و ناتوانی در پلک زدن اشاره کرد. در صورت بروز حساسیت به بی حسی دندان سریعا به پزشک مراجعه کنید.
روش های بی حسی دندان
روش های مختلفی برای بی حس کردن وجود دارند؛ ولی معروف ترین و رایج ترین روش، بی حسی موضعی دندان است. در این روش فرد هوشیار است و تنها ناحیه مدنظر هدف قرار داده می شود. از معروف ترین بی حسی های موضعی می توان به لیدوکائین، پریلوکائین و آرتیکائین اشاره کرد. بی حسی موضعی برای پر کردن دندان، کشیدن دندان، عصب کشی، جرم گیری و درمان ریشه دندان انتخاب مناسبی است.
نوع دیگر از بی حسی دندانپزشکی، سدیشن است که برای افرادی که از دندانپزشکی می ترسند پیشنهاد می شود. این نوع بی حسی دوز خفیفی دارد و به برطرف کردن اضطراب کمک میکند. نوع دیگری از بی حسی وجود دارد که اصطلاحا عمومی نامیده می شود. این بی حسی برای حالت ترس شدید و یا جراحی های سنگین استفاده می شود.
تزریق بی حسی به دندان چگونه است؟
برای تزریق بی حسی اغلب ماده بی حس کننده توسط آمپول به لثه فرد و در ناحیه ای که قرار است جراحی شود تزریق می شود. دندانپزشک به وسیله دست خود با دقت آمپول بی حسی را به محل مد نظر هدایت می کند. برای آن که دندان ها به خوبی سر شوند شاید نیاز به چندین تزریق باشد. پس از تزریق مدتی زمان لازم است تا دندان های شما به صورت کامل بی حس شوند. در چنین شرایطی شما دیگر درد حس نمی کنید و دندانپزشک می تواند کار خود را شروع کند.
بی حسی دندان لازم است؟
بی حسی یکی از اقدامات لازم و ضروری در دندانپزشکی است. گاهی معاینه دندان شما تنها به یک جرم گیری ختم نمی شود و ممکن است با مشکلات جدی تری مواجه شوید. اقداماتی نظیر پر کردن و عصب کشی به بی حسی نیاز دارند. به علاوه در کشیدن دندان به خصوص دندان عقل استفاده از بی حسی ضروری است؛ زیرا محل کافی برای کشیدن دندان های عقل از نوع نهفته وجود ندارد و در صورتی که از بی حسی استفاده نشود شما درد زیادی را تحمل می کنید.
بی حسی دندان چقدر طول میکشد؟
پس از تزریق بی حسی حدود ۲ الی ۴ ساعت دندان و لب های شما بی حس هستند. البته مدت بی حسی به میزان تزریق و نوع آن نیز بستگی دارد. هر فرد با شرایط بدنی مختلف واکنش های متفاوتی به بی حسی نشان می دهد.
علت طولانی شدن بی حسی دندان
اگر در هنگام تزریق داروی بی حسی عصب فرد تحریک شود، اثر بی حس کننده به مدت بیشتری باقی می ماند. در این شرایط فرد حتی تا چند روز پس از تزریق نیز در صورت خود احساس بی حسی می کند. در این صورت فرد باید به دندانپزشک مراجعه کرده تا با دریافت داروهایی مثل ویتامین B12 اثر طولانی مدت داروی بی حسی از بین برود.
دلایل بی حس نشدن دندان ها
عوامل مختلفی می توانند سبب شوند تا بی حسی درست عمل نکند. یکی از این علل، مهارت کم دندانپزشک است. تزریق دقیق به منطقه صحیح برای بی حسی بسیار مهم بوده که نیازمند تجربه و مهارت دندانپزشک می باشد. از طرف دیگر، استرس و اضطراب شدید نیز می تواند مانع از عملکرد صحیح داروی بی حس کننده شود. اعتیاد به مواد مخدر و الکل نیز به دلیل اثرات مخرب بر دستگاه عصبی مرکزی، روند بی حس کردن را با اختلال مواجه می کنند.
اقدامات لازم برای تزریق بی حسی دندان
برای تزریق داروی بی حسی به بیمار ابتدا آن را درون سرنگ می کشند. سپس با تعیین محل دقیق برای تزریق، اقدام به وارد کردن داروی بی حسی به لثه بیمار می کنند. بهتر است این کار به آرامی صورت بگیرد تا از احساس سوزش و درد اندکی که بیمار تجربه می کند، بکاهد. سپس سوزن را از لثه بیمار خارج می کنند و باید به اندازه کافی زمان بدهند تا دارو کاملا اثر کند. البته اخیرا روش های بی حسی دندان بدون امپول مثل یونتوفورسیس نیز در حال گسترش است که طی آن دارو با استفاده از جریان الکتریکی به بدن وارد می شود.
آیا بی حسی دندان می تواند برای همیشه باقی بماند؟
روش های مختلفی برای بی حسی وجود دارد که بسته به آن، مدت زمان ماندگاری متفاوت خواهد بود. با این حال، بی حسی با روش های مختلف باید در مدت زمان تعیین شده از بین برود و معمولا ماندگاری دائمی ندارد. اگر بی حسی بیش از حد ادامه پیدا کند، پزشک با تجویز داروهایی اثر آن را از بین خواهد برد و مشکلی ایجاد نخواهد شد.
چگونه بی حسی دندان را از بین ببریم؟
برای از بین بردن سریع بی حسی معمولا از دارویی به نام اوراروس استفاده می کنند. این دارو با افزایش میزان گردش خون سبب می شود حداکثر تا یک ساعت پس از تزریق بی حسی صورت و فک از بین برود. تجویز برخی از ویتامین ها نیز می تواند به از بین رفتن بی حسی کمک کند.
دندانپزشکان از چه موادی جهت بی حسی دندان استفاده می کنند؟
مواد مختلفی برای ایجاد بی حسی وجود دارند. شناخته شده ترین ماده ای که برای بی حسی استفاده می شود، لیدوکائین است. علاوه بر آن از آرتیکائین، پریلوکائین، بوپیواکائین و میپواکائین نیز با دوزهای مختلف استفاده می شوند. برخی از آمپول های بی حس کننده دارای آدرنالین هستند که نباید از آن ها برای افرادی که بیماری قلبی دارند استفاده کرد؛ چراکه ضربان قلب را افزایش می دهند.
علاوه بر نوع ماده، کیفیت آن و مهارت دندانپزشک نیز در بی حسی دندان اهمیت دارد. از این رو مراجعه به کلینیک های معتبر و متخصص اولین و مهم ترین اقدام برای انجام کارهای درمانی است. دندانپزشکی دکتر حسینیان از بهترین و مطمئن ترین گزینه ها جهت انجام درمان های مرتبط با دندان بدون احساس درد و ناراحتی است.