ایمپلنت دندان چیست؟همه چیز درباره ایمپلنت و مزایای آن
فهرست مطلب
مشکلات پوسیدگی دندان، طیف وسیعی از افراد مختلف را درگیر خود کرده است و همین موضوع باعث شده که به دنبال راهی برای درمان دندانهای خود باشند. با توجه به اینکه یکی از بهترین درمانها در این رابطه ایمپلنت دندانی است، اولین سؤالی که ایجاد میشود این است که ایمپلنت چیست؟ در یک پاسخ ساده به این پرسش باید بگوییم که ایمپلنت یک جایگزین ایدهآل و کاملاً استاندارد برای آن دسته از دندانهایی است که بهطور کامل از دست رفتهاند.
ایمپلنت میلهای پیچ مانند و فلزی از جنس تیتانیوم یا زیرکونیا است که طی عمل جراحی، درون استخوان فک قرار میگیرد و نقش ریشه دندان را دارد. این میله پیچ مانند با جوش خوردن به استخوان ناحیه فک طی پروسهای به نام یکپارچگی استخوان (osseointegration)، تبدیل به تکیهگاهی محکم برای تاج دندان خواهد شد.
ممکن است این سؤال در ذهن شما ایجاد شود که جراحی ایمپلنت چیست؟ جراحی ایمپلنت فرایندی است که طی آن، دندانپزشک بافت لثه را برش میدهد تا با استفاده از دریل، استخوان فک را سوراخ کرده و محل مناسبی را برای پایه ایمپلنت آماده کند. در مرحله بعد پایه ایمپلنت درون محل سوراخشده قرار داده میشود و درنهایت دو لبه لثه جداشده را به یکدیگر بخیه میزند.
_____________________________________________________________
بیشتر بخوانید: اوردنچر چیست ؟
_____________________________________________________________
اجزای ایمپلنت
یکی از بارزترین ویژگیهای ایمپلنت دندان، استحکام بالای آنهاست. این ویژگی به دلیل ساختار ایمپلنت دندان است که بهطورکلی از سه قسمت اصلی تشکیل شده است:
- فیکسچر: قطعه پیچ مانندی که مستقیماً درون فضای استخوان قرارگرفته و کاملاً به آن جوش میخورد.
- اباتمنت: این قطعه درواقع پایهای است که با اتصال همزمان به تاج و فیکسچر، این دو قسمت را به یکدیگر متصل میکند.
- تاج: تاج همان قسمتی است که پروتز ایمپلنت دندان است و نقش دندان شما را دارد. درواقع پس از انجام تمامی مراحل ایمپلنت، تنها قسمتی که شما مشاهده میکنید، قسمت تاج است.
مزایای ایمپلنت دندان
اولین مزیت ایمپلنت دندان، بازگشت زیبایی به لبخند شما است. داشتن یک لبخند زیبا با دندانهایی سالم، قطعاً در ایجاد و تقویت حس اعتمادبهنفس تأثیر زیادی دارد. ازآنجاکه دندانها تأثیری مستقیم بر صحبت کردن و ادای کلمات دارند، ایمپلنت دندان میتواند باعث بهبود صحبت کردن و گفتار شما شود.
پروتزهای متحرک مانند دندانهای مصنوعی میتوانند در حین غذا خوردن یا حتی حرف زدن، جابهجا شوند که کار را برای شما دشوار خواهند کرد. این در حالی است که ایمپلنتها کاملاً ثابت هستند و هیچکدام از مشکلات گفتهشده را ندارند. ایمپلنتها همچنین به تقویت بهداشت و سلامت دهان و دندان کمک بسیاری میکنند.
عوارض کاشت دندان
ممکن است برخی افراد به دنبال این موضوع باشند که عوارض استفاده از ایمپلنت دندان چیست. ایمپلنت و کاشت دندان یک روش جراحی است و مانند دیگر جراحیها، قطعاً بدون عوارض نخواهد بود. عوارضی همچون خونریزی، کبودی جزئی، ورم و عفونت ازجمله عوارض شایع و زودگذر پس از کاشت ایمپلنت هستند. همچنین باید واکنشهای آلرژیک را نیز در بعضی از بیماران انتظار داشت.
مراحل ایمپلنت دندان
از زمان اقدام برای کاشت دندان تا دیدن نتیجه نهایی باید چندین مرحله مختلف را طی کنید. این پروسه ممکن است کمی زمانبر باشد. در حالت کلی مراحل ایمپلنت به شکل زیر طی میشود.
- بررسی وضعیت دندانها، لثه و دهان توسط دندانپزشک
- گرفتن عکسهای رادیوگرافی برای اطلاع دقیقتر از وضعیت ریشهها و محل دندانها
- بیحسی موضعی یا بیهوشی در حین انجام فرایند
- خارج کردن دندان پوسیده قبلی اگر همچنان باقی مانده باشد
- انجام پیوند استخوان که در این مرحله مواد پیوندی درون حفره خالی دندان قرار گرفته و فرد باید دو تا شش ماه جهت التیام کامل استخوان صبر کند
- سوراخ کردن استخوان و جایگذاری ایمپلنت درون سوراخ ایجادشده
- بخیه کردن لثه در اطراف ایمپلنت جایگذاری شده
- انتظار برای پیوند و جوش خوردن استخوانها به ایمپلنت
- قرار دادن اباتمنت جهت اتصال تاج به فیکسچر
- انجام فرایند قالبگیری برای ساخت تاجهایی متناسب با فضای دهانی فرد
- مرحله نهایی یعنی وصل کردن روکش یا تاج به اباتمنت
اهمیت ایمپلنت دندان
علاوه بر مواردی همچون زیبایی، امکان تغذیه مناسب و برگشتن وضعیت دهان و دندان به حالت طبیعی از دیگر موارد اهمیت ایمپلنت دندان بهشمار میروند. جالب است بدانید که استخوان فک پسازآن که دندان طبیعی از دست رفت، به دلیل نبودن ریشه، کمکم تحلیل رفته و بهمرورزمان دفرمه خواهد شد. این در حالی است که ایمپلنت، با بازی کردن نقش ریشه، باعث حفظ حالت طبیعی استخوان فک شده و استحکام آن را مانند قبل نگه میدارد.
دوام و ماندگاری ایمپلنت دندان
از دیگر مزایای ایمپلنت میتوان به عمر مفید و طولانی آن اشاره کرد. درحالیکه عمر مفید دیگر پروتزهای دندانی به ۵ سال میرسد، طول عمر ایمپلنت دندان ۲۵ سال است. همین موضوع آنها را تبدیل به یکی از بهترین گزینهها برای جایگزینی دندانهای پوسیده کرده است. بنابراین میتوانید به ایمپلنتها بهعنوان یک دندان دائمی نگاه کنید. همچنین ازآنجاکه جنس فیکسچر از تیتانیوم است، بدن در مقابل آن واکنشی نشان نداده و میتوانید از التهابهای دردسرساز نیز در امان باشید.
آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟
همانگونه که گفته شد در حین جراحی، از بیحسی موضعی یا بیهوشی استفاده میشود. ازاینرو فرد در حین جراحی هیچگونه دردی را احساس نخواهد کرد. پس از اتمام فرایند جراحی، ممکن است دردی مانند کشیدن دندان را تجربه کنید که البته در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد. با مصرف داروهای مسکن و انجام کارهایی مانند گذاشتن یخ پیچیده شده در حوله روی محل موردنظر میتوانید درد و تورم را کاهش دهید.
میزان موفقیت ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندانی یک روش جراحی با موفقیت بسیار بالای حدود ۹۸ درصد است که باعث شده این روش تبدیل به روشی استاندارد و بسیار مفید شود. دندانپزشک ابتدا مشاورههای لازم را در اختیار شما قرار خواهد داد اما در حالت کلی موفقیت این عمل بسیار بالاست.
چه کسانی به ایمپلنت دندان نیاز دارند؟
بهطورکلی میتوان افراد واجد شرایط کاشت ایمپلنت را بهصورت زیر معرفی کرد:
- بافت دهانی سالمی داشته باشند
- افرادی که استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت داشته باشند
- افرادی که یک، چند یا حتی همه دندانهای خود را از دست دادهاند
- افرادی که هیچگونه بیماری اثرگذار بر بهبود استخوانها را نداشته باشند
- افرادی که در صورت ضعف استخوان فک، قادر به پیوند استخوان باشند
ایمپلنت برای چه کسانی مناسب نیست؟
افرادی که دارای ضعف سیستم ایمنی، دیابت، پوکی استخوان، مشکلات دهانی، لثه ناسالم، مشکلات قلبی و عدم رشد کامل استخوان فک هستند، ازجمله افرادی محسوب میشوند که شرایط کاشت ایمپلنت برای آنها وجود ندارد.
برای کاشت ایمپلنت دندان به چند جلسه درمانی نیاز است؟
ازآنجاکه ایمپلمنت دندان از حساسیت بالایی برخوردار است و روش دائمی محسوب میشود، نسبت به دیگر روشهای موقتی موجود، نیاز به زمان بیشتری دارد. در حالت کلی میتوان چنین گفت که از ابتدای این پروسه تا انتهای آن، به هفت الی هشت جلسه درمانی نیاز دارید.
چه مدت پس از کشیدن دندان می توان کاشت ایمپلنت انجام داد؟
مدتزمان این موضوع بسته به عوامل مختلفی مانند شرایط فردی، قدرت استخوان فک و تراکم استخوانها میتوانند متفاوت باشد. اما در حالت کلی بین دو تا شش ماه زمان نیاز است تا پس از کشیدن دندانها، بتوان عمل کاشت ایمپلنت را انجام داد.
چرا ایمپلنت روشی برای درمان دندان از دست رفته است؟
ایمپلنت روشی استاندارد، علمی و قابلاعتماد است که علاوه بر تأثیری که در زیبایی دارد، دندانهایی دائمی را در اختیار شما قرار میدهد. همین موضوع تفاوت اصلی میان ایمپلنت و روشهای دیگری مانند لمینت است. اگر بپرسید تفاوت ایمپلنت با لمینت در چیست؟ باید بگوییم که ایمپلنت کاملاً جایگزین دندان کشیده شده یا پوسیده است اما لمینت فقط بحث زیبایی دندانهاست و نمیتواند جایگزین دندان ازدسترفته باشد.
آیا میدانید که مهمترین مسئلهای که میتواند بر کیفیت ایمپلنت و زیبایی دندانهای کاشتهشده تأثیرگذار باشد چیست؟ تجربه، سابقه، امکانات و دانش بهروز کلینیکی است که قرار است کاشت ایمپلنت را در آنجا انجام دهید.
کلینیک دکتر حسینیان با بیش از ۱۵ سال سابقه فعالیت تخصصی در زمینهٔ کاشت انواع ایمپلنتها، جراحی دهان، فک و صورت تجربهای طولانیمدت را در این زمینه دارد. به همین دلیل این مجموعه قادر است با بهرهگیری از دانش بهروز و تجهیزات پیشرفته خود، مناسبترین و بهترین عملهای کاشت ایمپلنت شخصیسازیشده را با بالاترین کیفیت ممکن و در کمترین زمان انجام دهد.