اوردنچر دندان چیست و چه مزایایی دارد؟انواع اوردنچر
فهرست مطلب
در پاسخ به سؤال اوردنچر چیست؟ اگر بخواهیم ساده توضیح دهیم باید گفت که اوردنچر (Overdenture) یک روش درمانی برای جایگزین کردن دندانهای ازدسترفته است. این روش برای افرادی مناسب است که همه یا بیشتر دندانهای خود را به هر دلیلی مانند خرابی، بیماری یا تصادف از دست دادهاند و نمیخواهند که از دست دندان مصنوعی استفاده کنند.
ممکن است این پرسش در ذهن شما ایجاد شوند که اوردنچر ایمپلنت چیست؟ اوردنچر ایمپلنت نوعی دندان مصنوعی است که بر روی پایههای ایمپلنتی که درون لثهها کاشته شدهاند، پیچ میشود. بنابراین با استفاده از آن، فرد میتواند بهراحتی صحبت کند و زیبایی ازدسترفته دندان خود را دوباره به دست آورد.
_____________________________________________________________
بیشتر بخوانید: ایمپلنت چیست ؟
_____________________________________________________________
انواع اوردنچر
اوردنچر روشی جدید است که طیف گستردهای از افراد امکان استفاده از آن را دارند. اوردنچرها بر اساس مکانیسم متصل شدن به دهان به سه دسته اصلی تقسیم میشوند که در ادامه معرفی خواهیم کرد.
کاشت دندان بر پایه بافت لثه
در این روش، دندانپزشک تعدادی ایمپلنت را درون لثههای فک بالا و پایین قرار میدهد تا نقش یک تکیهگاه را برای پروتز دندانی داشته باشند و بتوان پروتز دندانی را بر روی آنها نصب کرد. در این حالت پروتز دندانی باید مطابق با جایگاه ایمپلنتها و آناتومی دهان بیمار ساخته شود.
اوردنچر بر پایه ی ایمپلنت
در این حالت متخصص، حداقل ۲ ایمپلنت را در فک پایین و ۴ ایمپلنت را در فک بالا بهعنوان ریشه و پایه پروتز دندان قرار میدهد. البته تعداد ایمپلنتها میتواند بیشتر هم باشد. هر چه تعداد ایمپلنتها بیشتر باشد، فشار کمتری به آنها وارد میشود و بهتر میتواند پروتز دندانی را نگه دارند. تشخیص تعداد ایمپلنتها بسته به نظر دندانپزشک است. در این روش ایمپلنتها از طریق تاجهای تلسکوپی به پروتز دندانی متصل شده و آنها را ثابت نگه میدارند.
کاشت دندان بر پایه ی ایمپلنت و لثه
همانگونه که از اسم این روش مشخص است، بار و فشار حاصل از پروتز در این روش بین لثه و ایمپلنتها پخش میشود. در این روش که به آن اوردنچر میلهای نیز گفته میشود، تعداد ایمپلنتها کمتر از دیگر روشهاست. دو ایمپلنت در محل دندانهای نیش یا آسیا کاشته میشود که توسط میلهای به یکدیگر متصل شده و پروتز دندانی بر روی آن قرار میگیرد.
ساختار اوردنچر
ساختار اوردنچر چیست؟ بهطورکلی ساختار اوردنچر شامل سه قسمت اصلی است. قسمت اول ایمپلنتها هستند که نقش ریشه دندان و پایه را برای کل مجموعه دارند. قسمت دوم پروتز دندانی است که نقش دندانها را دارد. درواقع با نگاه به فردی که از اوردنچر استفاده میکند، ما فقط قسمت پروتز دندانی را مشاهده میکنیم. قسمت سوم اتچمنتها هستند. اتچمنتها از یکطرف به ایمپلنت دندان و از طرف دیگر به پروتز دندانی متصل میشوند و این دو قسمت را به یکدیگر وصل میکنند.
مزایای اوردنچر
در مقایسه با دیگر روشها همچون کاشت دندان با استفاده از ایمپلنت، اوردنچر هزینه بسیار کمتری نیاز دارد و همین موضوع باعث شده است که برای همگان در دسترس باشد. البته بحث فقط هزینه نیست. گاهی به علت ضعیف بودن استخوان فک، امکان کاشت تعداد زیادی ایمپلنت برای نصب دندان وجود ندارد، در چنین حالتی بهترین گزینه ممکن اوردنچر است.
از دیگر فواید اوردنچر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم نیاز به پیوند استخوان
- کاهش آسیب به لثهها و التهاب آنها
- تقویت ساختار استخوان توسط ایمپلنتها
- جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان فک و دفرمه شدن صورت
معایب اوردنچر
یکی از مشکلات اوردنچر بحث نگهداری و ترمیم آنهاست. فراموش نکنید که نباید به این دندانها فشار زیادی وارد کرد. در بعضی موارد برای ترمیم اوردنچرها نیاز است که یک تا دو بار در سال به دندانپزشک خود مراجعه نمایید. باید توجه داشته باشید که این دندانها بهاندازه دندانهای طبیعی به مراقبت و رعایت بهداشت نیاز دارند. همچنین هزینه اوردنچر نسبت به دندانهای مصنوعی بیشتر است. البته با توجه به مزایای زیادی که دارد، انتخابی بسیار مقرونبهصرفه محسوب میشود.
مراحل اوردنچر
مراحل قرارگیری اوردنچر تا حد زیادی بستگی به این موضوع دارد که از کدام نوع اوردنچر برای بیمار استفاده شود. چراکه مراحل قرارگیری هرکدام متفاوت است. بااینحال اگر فرض را بر کاشت ایمپلنت و استفاده از آن بگذاریم، فرد باید برای قرار گرفتن اوردنچر مراحل زیر را طی نماید.
- ویزیت: بیمار توسط دندانپزشک ویزیت شده و تصمیم نهایی جهت اجرای نوع اوردنچر را اتخاذ میکند.
- کاشت ایمپلنتها دراستخوان فک: برای جایگیری مناسب ایمپلنتها و جوش خوردن با استخوان فک، این مرحله به دو تا ۶ ماه زمان نیاز دارد.
- جایگذاری اتچمنتها: اتچمنت همان قسمتی است که پروتز دندانی را به ایمپلنت متصل میکند.
- قالبگیری: پروتز دندانی با توجه به آناتومی دهان و لثههای بیمار و محل ایمپلنتها قالبگیری و ساخته میشود.
- جایگذاری پروتز دندانی: با آماده شدن ایمپلنتها، اتچمنت و پروتز دندانی، تمامی شرایط برای جایگذاری پروتز دندانی و متصل شدن آن به ایمپلنتها یا لثه آماده میشود.
تفاوت اوردنچر با دندان مصنوعی
ممکن است سؤال کنید تفاوت اوردنچر با دست دندان مصنوعی چیست؟ پاسخ پرسش این است که دست دندان مصنوعی به جایی وصل نیست و مشکلاتی مانند لق شدن و نداشتن قدرت کافی برای جویدن غذاهای سخت را دارد. درحالیکه اوردنچر همان دست دندان مصنوعی است اما توسط ایمپلنتهایی که درون لثه کاشته میشوند، به لثه متصل شده است. بنابراین دیگر لق نیست و همچنین نیروی لازم را برای جویدن غذاهای سفتتر فراهم میکند.
فرق اوردنچر با ایمپلنت
آیا میدانید تفاوت ایمپلنت با اوردنچر چیست؟ در اوردنچر از یک دست دندان مصنوعی استفاده میشود که توسط چند عدد ایمپلنت در جای خود ثابت شده و محکم نگه داشته میشود. این در حالی است که در روش ایمپلنت هر تاج دندان باید توسط یک ایمپلنت نگه داشته شود. این موضوع علاوه بر اینکه تعداد ایمپلنتهای کاشته شده را افزایش میدهد، باعث افزایش قابلتوجه هزینهها نیز خواهد شد.
اوردنچر از چه موادی ساخته شده است؟
مهمترین مسئله در ساخت اوردنچرها استفاده از موادی است که سیستم ایمنی بدن در مقابل آنها واکنشی نشان ندهد یا به بیان سادهتر واکنشهای آلرژیک را به دنبال نداشته باشد. چراکه هرگونه واکنش بدن باعث ایجاد التهابهایی میشود که بهمرور زمان میتواند دردسرساز شود. استفاده از موادی همچون تیتانیوم که در ایمپلنتهای کاشته شده به کار میرود، نمونهای از این مورد است.
جنس اوردنچر
جنس اوردنچر بسته به عوامل مختلفی مانند مقدار هزینهها و همچنین شرایط بیمار میتواند متفاوت باشد. جنسهای پلاستیکی، ایمپلنت و اباتمنتهای تیتانیومی، استفاده از میلههایی از جنس طلا در روش ایمپلنت بر پایه لثه و میلههای ساخته شده از آلیاژهای فلزی نمونههایی از جنسهای متفاوت اوردنچر است.
طول عمر اوردنچر
ماندگاری اوردنچر تحت تأثیر عوامل مختلفی است و بسته به این عوامل طول عمرهای متفاوتی دارد. ازجمله این عوامل میتوان به مواردی همچون تعداد ایمپلنتها و فک پایین یا بالا بودن اوردنچر اشاره کرد. بهعنوانمثال عمر اوردنچر در فک پایین با چهار ایمپلنت حدود ده سال است درحالیکه همین شرایط در فک بالا حداکثر ۵ سال عمر میکند. در حالت کلی طول عمر اوردنچرها مدتزمانی بین ۱۸ ماه تا ده سال است.
مراقب های بعد از اوردنچر
اگر میپرسید مراقبتهای بعد از انجام ادونچر چیست؟ باید بگوییم که اوردنچرها همانند دندانهای طبیعی و حتی شاید بیشتر از آن به مراقبت نیاز دارند تا بتوان به بهترین نحو از آنها استفاده کرد. این نکته را فراموش نکنید که در بعضی موارد امکان کاشت ایمپلنت ثانویه بعد از ایمپلنت اولیه وجود ندارد. بنابراین بهتر است که تا جای ممکن از اوردنچرهای خود مراقبت کنید. نخ دندان، استفاده از مسواک و تمیز کردن اوردنچرها ضروری است. همچنین از وارد کردن فشار بیشازحد به آنها خودداری نمایید.
آیا اوردنچر برای من مناسب است؟
اوردنچر برای افرادی که همه یا بیشتر دندانهای خود را ازدستدادهاند مناسب است. اگر استخوانهای فک شما ضعیف بوده و امکان کاشت ایمپلنتهای زیاد بر روی آنها وجود ندارد، بهترین گزینه برای شما اوردنچر است.
نصب اوردنچر را پیش چه کسی انجام دهیم؟
یکی از مواردی که تأثیری مستقیم را بر طول عمر و کیفیت اوردنچر دارد، توانایی دندانپزشک و امکاناتی است که از آن استفاده میکند. این موضوع باعث میشود که حساسیت بیشتری در حین انتخاب دندانپزشک خود به خرج دهید تا بتوانید نتیجه بهتری بگیرید.
کلینیک دکتر حسینیان با فراهم کردن دانش بهروز، تجهیزات پیشرفته، مواد اولیه باکیفیت و تجربه طولانی ۱۵ ساله، هر آنچه را که برای به دست آوردن بهترین نتیجه ممکن نیاز دارید، در اختیارتان قرار خواهد داد. ما همراه شما هستیم تا دوباره حس لبخندی زیبا را تجربه کنید.